Ventilacija

Kaj je KOPB in ventilacija

KAJ JE KOPB (Kronična obstruktivna pljučna bolezen)

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) je krovni izraz, ki se uporablja za opis progresivnih pljučnih bolezni, vključno z emfizemom, kroničnim bronhitisom, ognjevzdržno (nepovrnljivo) astmo in nekatere oblike bronhiektazije. Za KOPB je značilno pospešeno globoko dihanje in kašelj, kar pa mnogi dojemajo kot znak oz. posledica staranja. KOPB se lahko več let razvija, ne da bi se pokazali znaki (pospešeno dihanje, kašelj, itd.), ki postanejo močnejši in vidnejši v kasnejših stadijih bolezni. Zaradi slednjega je ključno, da o znakih takoj poročate svojemu zdravniku in ga prosite za test spirometrije. 

Vsako pljučno telo je sestavljeno iz cevi (bronhi), ki se povezujejo v manjše dihalne poti (bronchioles), na koncu katerih so majhne zračne vrečke (alveoli), ki se pri vdihu razširijo in napihnejo. Delujejo za prenos vdihanega kisika v krvni obtok in odstranjujejo odpadne pline z izdihom.

 

SIMPTOMI KOPB:

  • povečano/pospešeno dihanje
  • pogost kašelj (s sputumom in brez)
  • piskajoče dihanje
  • občutek tesnobe v prsih

 

DEJAVNIKI TVEGANJA ZA KOPB:

  • vdihovanje onesnaženega zraka in škodljivih snovi (npr. kemikalije)
  • kajenje 
  • genetika

 

ZDRAVLJENJE KOPB Z NEINVAZIVNO VENTILACIJO

Bolniki s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB) imajo specifične potrebe po predihovanju (ventilaciji), zaradi slabšega/zmanjšanega pretoka zraka in podaljšanega časa za izdih. Slednje bolniki občutijo kot ”ujetost zraka”, močno obremenjuje dihalni sistem. Uspešna ventilacija se kaže kot boljša/optimalnejša izmenjava plinov in zmanjšan napor za dihanje, ob čemer se bolnik bolje počuti. Zaradi različne zmogljivosti pljuč pri bolnikih s KOPB je zelo pomembno ohranjanje sinhronije med bolnikom in napravo, kar je ključno za uspešnost terapije ventilacije. Neinvazivna ventilacija tako pomeni ventilacijsko podporo (pomoč pri dihanju) preko zgornjega dihalnega sistema bolnika z uporabo maske ali podobne naprave, kar se močno razlikuje od invazivnih metod ventilacije, kjer se uporablja na primer trahealno cevko, laringelno masko ali traheostomijo. Uporaba neinvazivne ventilacije je v zadnjih dvajsetih letih v velikem porastu in je postala integralno orodje pri obvladovanju akutne in kronične respiratorne odpovedi tako na urgenci, kot na domu.