Motnje dihanja v spanju

Zgodbe naših bolnikov

V rubriki ”Zgodbe naših bolnikov” bomo objavljali zanimive izkušnje naših bolnikov, s katerimi že vrsto let sodelujemo skupaj s strokovnjaki iz laboratorija za motnje spanja Pulmoradix. Na ta način želimo opozoriti na pomen motenj dihanja v spanju, ki postaja vse pogostejši v razvitih državah, a se ga številni posamezniki sploh ne zavedajo, saj se o njih premalo govori. Naši bolniki so z veseljem delili svoje zgodbe in izkušnje, saj so po diagnosticiranju motenj in zdravljenju slednjih spet zaživeli spočiti in polni energije ter upanja. Preberite njihove zgodbe.

MLADOST IN SMRČANJE

Mnogo ljudi je prepričanih, da se motnje spanja pojavljajo samo pri neaktivnih ljudeh s prekomerno telesno težo. To je sicer praviloma res, vendar obstajajo izjeme. Ena izmed njih je bil mlad fant v začetku svojega življenja. Preden so ga začele pestiti težave je bil poln življenjske energije, športno in tudi splošno aktiven, zagnan in srčen. Sicer je zaznal, da ponoči smrči, vendar je prekinitve dihanja med spanjem prvo opazilo njegovo dekle in ga na to opozorilo. Da je nekaj narobe, so jima pokazali tudi drugi znaki. Za mladi par je bila najbolj zaskrbljujoča erektilna disfunkcija. Pacienta smo pregledali in stanje med spanjem začasno izboljšali s CPAP aparatom. Med pregledom pa so bile takoj opazni njegovi močno povečani nebnici. Z njuno odstranitvijo je mladenič zopet zaživel in znova pričel zajemati življenje z veliko žlico.

Objavljeno 22/01/18

LUČ V TEMI

Nekega dne se je v naši ambulanti oglasil resnično nenavaden par. Njega je za njegova leta čisto prehitro napadla demenca, pod roko pa je držal slepo damo. Slednja je opisala, kako jo moti grozno smrčanje njenega moža. Dodala je, da se ji večkrat zazdi, da med spanjem preneha dihati. Čez dan je bil zato redno utrujen, nejevoljen in pozabljiv, kar je še dodatno poslabšalo njegovo že tako težko bolezen. To je seveda vplivalo tudi nanjo, saj ji njegova opora v črnem svetu, ki jo obdaja, pomeni neizmerno veliko. Opravili smo diagnostiko ter gospodu predpisali primerno terapijo z aparatom za vzdrževanje stalnega pozitivnega tlaka (CPAP).  Na ta način smo omilili posledice pomanjkanja kisika v možganih, ki so ga povzročile prekinitve dihanja med spanjem. Seveda je bolnik še vedno svoji bolezni primerno pozabljiv in zmeden, vendar bolezen ne napreduje več. Oba z ženo sta  zaznala resnične spremembe v njegovem počutju. Žena rada hudomušno doda še, da zdaj tudi ona veliko lažje spi in se zbuja bolj spočita.

Objavljeno 10/10/17

NOV ZAČETEK

Gospa srednjih let, po izobrazbi pedagoška delavka, se je pri nas oglasila povsem obupana. Prekinitve dihanja med spanjem so pri njej povzročile mnoge duševne težave. Slednje so jo izčrpale do te mere, da so jo odpustili z delovnega mesta, ločila pa se je tudi od dolgoletnega partnerja. Svoje počutje je v tem obdobju opisovala kot utrujeno, otopelo, venomer zaspano in skrajno depresivno. Po najboljših močeh smo ji pomagali pri odpravi motenj spanja. Prejela je aparat za vzdrževanja stalnega pritiska v zgornjih dihalih, ki se imenuje CPAP.  Pacientkino počutje se je vidno izboljšalo, sledile pa so tudi mnoge druge pozitivne spremembe, ki zvenijo skoraj filmsko. K njej se je namreč vrnil mož, čez nekaj časa pa se ji je odprla še nova poklicna pot. Danes se na redne preglede k nam vrača nasmejana in polna pozitivne energije in vedno znova radi vidimo, kako ji je odprava težav svet postavila na glavo – na dober način, seveda!

Objavljeno 21/09/17