Drugi programi

Krioterapija

Krioterapija in zdravilne terapije na bazi mraza so že stare prakse, ki pa so morale čakati več sto let, da jih znanost potrdi kot koristne v mnogih primerih. Gre za varne in učinkovite medicinske prakse oz. terapije, ki jih uporabljajo profesionalci vseh športov, tako individualnih kot ekipnih. Zahvaljujoč številnim koristnim učinkom, ki izhajajo sistemske krioterapije, se slednja uporablja na različnih področjih medicine. 

DELOVANJE KRIOTERAPIJE

Na področju zdravja, se izpostavljenost telesa ekstremnem mrazu uporablja kot terapevtska tehnika za protivnetno zdravljenje, kot analgetik, protibolečinske terapije, protimetabolistične terapije in antidepresivne terapije. 

Tako terapijo imenujemo sistemska krioterapija (Whole Body Cryotherapy - WBC) in sestoji iz izpostavljenosti organizma zelo nizkim temperaturam za čas, ki ne sme biti daljši od 3 minut.

Sistemske krioterapije se izvajajo v tako imenovanem kriokomorah: po približno eno minuto v komori s temperaturo -60° C, nato v komori z še nižjo temperaturo, ki lahko doseže celo -160° C, glede na klinične indikacije.

V obrambnem mehanizmu se, zaradi ekstremnega mraza, sproži spodbuditev prekrvavitve, endokrini sistem, imunski sistem in centralni živčni sistem, kar rezultira kot splošno koristen učinek za celotno telo/organizem.

Številne znanstvene študije kažejo, da se sistemsko krioterapijo lahko uporablja za zdravljenje različnih stanj, travmatičnih ali kroničnih, ki imajo lahko koristne učinke, ki jih povzroča izpostavljenost mrazu.

KORISTI KRIOTERAPIJE

Krioterapija preprečuje in zdravi poškodbe, izboljšuje telesno pripravljenost, pomaga pri obnoviti mišične utrujenosti in pri razgradnji mlečne kisline, zmanjšuje bolečine in izboljša krvni obtok, zahvaljujoč vazokonstrikcijskemu in vasodilatoričnemu učinku.

Ti postopki zmanjšujejo vnetje in spodbudijo obdobje okrevanja po travmi, hkrati pa povečajo prag bolečine. S sistemsko krioterapijo, se lahko zdravi poškodbe mišic, kot na primer natrganine in odrgnine, sindrom bolečine zaradi utrujenosti ali miofascialne bolečine, akutni tendinitis ali preobremenitve, poškodbe vezi ali sklepnega hrustanca.

Na področju estetskega zdravja omogoča okrepitev imunskega sistema, hemostazo in epitelizacije, zmanjšanje prekomerne telesne teže in celulita, izboljša razpoloženje in dobro počutje. Ima antioksidativne učinke, upočasni proces staranja in zmanjšuje sistemsko vnetje na primer, preprečevanje in zdravljenje osteoporoze v primeru dislipidemije in dermatoloških bolezni (psoriaza, atopični dermatitis).

KRIOTERAPIJA IN ŠPORT: KRIOKOMORE SAPIO LIFE V ITALIJI

Podjetje Sapio Life, skupine Sapio, ki je dejavno na področju zdravstvenega varstva, je bilo izbrano s strani nogometnega kluba A.C. Milan za namestitev mobilne kriokomore v centru za treninge. Gre za eno izmed redkih kriokomor na svetu in za prvo komoro v Italiji za zdravljenje svojih prvakov.

Kriokomora je certificiran medicinski pripomoček in ima CE oznako v skladu z direktivo 93/42/EEC.

Za sistemsko krioterapijo Sapio Life predlaga inovativno in vseobsegajočo rešitev: kriokomora (mobilna ali fiksna) z neodvisnim in avtonomnim hladilnim sistemom.

Ta tehnologija omogoča popolno krioterapijo celega telesa (Whole Body Cryotherapy - WBC), na varen način: telo je popolnoma izpostavljeno mrazu in koristni učinki so večji od učinkov iz kriosavni, kjer ostanejo vrat, ramena in glava zunaj.

Poleg tega so v kriokomori nevarnosti, povezane s kisikodeficitom atmosfere popolnoma odsotne: dušik za hlajenje teče znotraj izmenjevalcev in nikoli ne pride v neposreden stik s posamezniki.

Kriokomora je primerena za uporabo v bolnišnicah, športnih centrih, hotelih in lepotnih centrih, wellness klinikah in SPA.

Kriokomora je nameščena znotraj vsebnika, ki ga je mogoče enostavno prevažati do ciljne točke in jo lahko premikate na želena mesta. Lahko se jo namestite na katerikoli teren in ne zahteva posebnih instalacijskih postopkov in/ali projektov. Rezervoar tekočega dušika za hlajenje lahko postavite v vsebnik ali zunaj.

Različne kriokomore SAPIO Life