Zdravljenje s kisikom na domu

Tekoči kisik Sapio Life

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA O TEKOČEM KISIKU SAPIO LIFE

 

1. Kakšne so prednosti sistema tekočega kisika Sapio Life? 

Tekoči kisik je hranjen v prenosni enoti, kar pozitivno vpliva na bolnikovo življenje in mu omogoča polnejše in kakovostno družbeno življenje, obenem pa tudi možnost za ohranjanje telesne kondicije (saj se lahko bolnik športno udejstvuje), ki je pri bolezni KOPB nujno potrebna. Zaradi tega je ključno, da bolnik NE preneha z športnimi aktivnostmi, saj se ne sme zmanjševati mišična moč in vzdržljivost, ko bolnik dobi predpisani kisik. Tako tekoči kisik vpliva tudi na apetit, preprečuje izgubo kostne mase in omogoča normalno delovanje mišic ter srca. Posebej, če je med telesno aktivnostjo kisika v krvi premalo (kar se da izmeriti s pulznim oksimetrom, ki meri saturacijo krvi s kisikom) boste z dodatno količino kisika zmogli več in ob tem manj obremenjevali vaše srce - vaše življenje bo bolj kakovostno.

2. Katere so prednosti sistema tekočega kisika Sapio Life in zakaj mi bo življenje z boleznijo KOPB zaradi take odločitve lažje? 

Prednosti sistema tekočega kisika so v mobilnosti bolnika in prilagojene doziranju kisika, ki se dodaja v pulzih samo med vdihom (brez konstantnega pihanja zraka v maski ali nosni kateter). Poleg boljšega počutja bolnika, je tudi nosna sluznica manj osušena.

3. Ali je uporaba sistema tekočega kisika Sapio Life enostavna, varna in zanesljiva? Potrebujem za uporabo sistema pomoč še katere druge osebe? Kakšne zdravstvene težave bi lahko nastopile zaradi uporabe tekočega kisika?

Sistem je popolnoma varen in zanesljiv, zaloga kisika ni pod visokim tlakom, zaradi česar ni nevarnosti eksplozije. Ker je temperatura tekočega kisika nizka, je potrebno paziti na zmrzline pri polnjenju prenosne enote. Zanesljivost sistema je primerljiva s koncentratorjem kisika, ob čemer so dejanske koncentracije kisika v zraku, ki ga proizvaja koncentrator kisika pogosto nižje, kot deklarirane na merilcu, zaradi česar je tekoči kisik natančnejši.
Prenosno enoto tekočega kisika lahko polete sami (lahko vam jo polnijo domači, sorodniki, prijatelji in drugi).
Zdravstvene težave, ki bi nastopile zaradi tekočega kisika in ne bi nastopile tudi pri kisikovem koncentratorju niso poznane.

4. Ali s sistemom tekočega kisika Sapio Life dobim dovolj kisika, da bolezen ne bo napredovala? Kako to vem?

Vsebnost kisika v krvi je potrebno vedno predhodno preveriti s plinsko analizo arterijske krvi pred uvedbo zdravljenja s kisikom. Ker se viri kisika lahko razlikujejo po sposobnosti koncentriranja kisika v zraku ni nujno, da sta vsebnost kisika v zraku iz koncentratorja in enote za tekoči kisik enaka. Posebej to velja za tiste bolnike, ki potrebujejo dodatnih 4 litrov kisika na minuto. Po uvedbi zdravljenja s tekočim kisikom, priporočamo plinsko analizo arterijske krvi. KOPB je napredujoča bolezen, ki lahko povzroči primanjkovati kisika v krvi, z zdravljenjem s kisikom (na domu) pa se napredovanje bolezni upočasni.

5. Kaj se zgodi, če zmanjka električne energije, zmanjka zaloge kisika ali se pokvari enota? Ali lahko zaradi tega nastopijo resne zdravstvene težave ali posledice?

Ugodni učinki trajnega zdravljenja s kisikom na domu se pokažejo že pri uporabi dodatnega kisika 20 ur dnevno, če se ta čas podaljša, so učinki toliko večji/boljši. Če zmanjka kisika zmanjka mora bolnik počivati oz. čim bolj mirovati. Resni učinki na zdravje se lahko pokažejo tudi v mirovanju, če saturacija pade pod 80%, mora bolnik nujno v zdravstveno ustanovo na kisik. Če saturacija ne pade pod navedeno vrednost, se odtegnitev dodatka kisika ne pozna na zdravju bolnika.
 

Trajno zdravljenje s kisikom na domu (video): HELIOS Prenosna enota in rezervoar

Trajno zdravljenje s kisikom na domu (video): Sapio Life tekoči kisik video

 
HELIOS  Najnovejši sistem tekočega kisika z rezervoarjem, ki vsebuje večje količine tekočega kisika in prenosno enoto ter omogoča mobilnost bolnika, zaradi česar je njegovo življenje bolj kakovostno...